Väikese lapsega lennureisile

Ma olen varasemalt põgusalt peatunud sel teemal, kui enda kogemusest rääkisin. Nüüd kui oleme juba neljandat korda Matuga Inglismaal, oleks ilmselt tore veel veidi nippe jagada, kuidas reis võimalikult valutult mööda saata.

Dokumendid ning Euroopa ravikindlustuskaart – Esimese asjana enne reisi planeerima hakkamist tuleks tegeleda dokumentide ning Euroopa ravikindlustuskaardiga. Euroopa siseselt saab reisida ka ainult ID-kaardiga, väljaspool Euroopat peab olema ka pass. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et dokument peab kehtima peale reisi veel kuus kuud, muidu reisile ei lasta. Seega kui on dokument aegumas, teha kiiresti uus dokument ning kui lapsel dokument puudub, siis kindlasti kiiremas korras see ära teha. Kindlasti ei tasu loota seda, et internetis avaldust tehes kiiremini saab, seega mina soovitaks pigem siiski passilauas kohal käia. Väikese lapse dokumendid maksavad mitu korda vähem, kui täiskasvanu oma. ID-kaart üksinda oli nt alla 10 euro ning kui laps vähegi istuda suudab, siis saab pildid väga ilusti tehtud ka passilauas kohapeal ning ei pea nende eest eraldi tasuma. Meil oli poiss ID-kaardi tegemise hetkel ca 6 kuune ning pildid saime töötaja abiga väga kiirelt tehtud.
Euroopa ravikindlustuskaart tuleks kindlasti lasta nii endale, kui lapsele ära teha. Selle saab tellida endale http://www.eesti.ee lehel sisse logides ning valmis saab see 10 päevaga. Võimalik valida, kas saad kätte selle endale sobivast haigekassast kohapealt, või tuleb see sulle postiga koju kätte. Kehtib see viis aastat ning tagab sulle Euroopa siseselt arstiabi. Küll aga soovitatakse teha ka reisikindlustus, sest ravikindlustuskaart ei pruugi aidata suuremate probleemide korral. Väljaspool euroopat pole sellest kaardist aga kasu ning mujale reisides peaks tegema kindlasti reisikindlustuse. Kui aga mingil põhjusel unustate ravikindlustuskaardi tellida ja avastate selle alles paar päeva enne reisi, ei ole sellest ka mitte midagi hullu. Mine lähimasse haigekassasse ning palu endale asendussertifikaati, mis kehtib kolm kuud. Selle saad kätte vaid paari minutiga ning saate siiski rahuliku südamega reisile minna.

Lennufirma ja piletid – Kuna igal lennufirmal on omad reeglid, tasub esimese asjana uurida teie valitud lennufirma võimalusi ning eeskirju. Kas ja mida on võimalik lapsele kaasa võtta, mille eest peab tasuma ning kuidas on lood lapse söögiga. Kas vanker/käru/turvahäll/reisivoodi on võimalus kaasa võtta tasuta või tuleb selle eest lisaks maksta. Kui palju on lapse tasu ette nähtud lennul (Hõisatakse küll, et sülelaps reisib tasuta, kuid enamjaolt on mingisugune paika pandud väike summa siiski vaja tasuda).

Näiteks Ryanairil on lubatud kaasa võtta tasuta kuni 20kilone vanker/käru, mille saab väiksemaks kokku panna. Lisaks vankrile on lubatud tasuta kaasa võtta ka turvahäll/turvatool VÕI reisivoodi. Need esemed peaks olema aga korralikult ära kiletatud, kuna lennujaamas ning lennukis neid just pehmelt ei kohelda. Kiletamine on tallinna lennujaamas olemas ning laste esemete kiletamine maksab 8-10 eurot, olenevalt esemest ning selle suurusest. Sülelapse “pileti” hinnaks on 20 eurot üks ots.

Check in – Kui lennufirma vähegi võimaldab, tasub ära teha kindlasti Online Check in. Lennujaamas läheb nii palju kiiremini ja mugavamalt. Check inni tehes kohe osta lisaks suur kohver (kui on vajadust), sest lennujaamas maksad selle eest märksa rohkem. Lisaks soovitan võimalusel osta ka Priority boarding ning lennukis kindlad istekohad. Esiteks saab siis eelisjärjekorras kohe lennukisse ning see annab lennukis lisaaega ennast mõnusalt sisse seada. Istekohad soovitan võtta võimalikult taha, kuna tagumine trepp alati suurem ja mugavam lapsega, ning vähemalt Ryanairis on mähkimislaud vaid tagumises wc-s.

Näiteks Ryanairil maksis viimati Priority boarding vaid ca 3 euri ning kindel istekoht ca 6 eurot. Kui endale ise kohta ei vali, määrab süsteem automaatselt istekoha ning seega võib koht sattuda kuhu iganes, lapsega ronida aga on üpris ebamugav. Võimalusel kindlasti võtta ka suur pagas ning enamus asjad sinna mahutada. Mida vähem on lennukis kaasas pagasit, seda mugavam endal.

Pagas – Nagu öeldud, siis tasub võtta võimalusel kindlasti suur kohver ning see alla saata. Sinna mahutada kõikvõimalikud asjad ning jätta käsipagasisse vaid hädavajalik ning tehnika. Väärtasjad kindlasti käsipagasisse, sest võivad suurest kohvrist jalutama minna. Igal lennufirmal on käsipagasi osas ka omad nõudmised ning suurused, kindlasti tuleks nendega eelnevalt juba tutvuda, et lennujaamas ebameeldiv üllatus ei tabaks. Seda nii kaalu, kui ka mõõtude poolest. Lisaks tasub uurida, kas sülelapsele on lubatud eraldi kott, või mitte.

Näiteks Ryanairil on lubatud eraldi beebitarvete kott, millel limiidiks 5kg, kuid ei ole määratud, milliste mõõtudega kott olla võib. Mina olen kasutanud vankrikotti ja pole probleeme tekitanud. Lisaks endale 10kg käsipagas, millel mõõtudeks 55x40x20cm ning väiksem kott mõõtudega 35x20x20cm. Seda on hea kasutada nt telefoni, kaamera, rahakoti jms isikliku hoiustamiseks. Kui lennuk on suuremas jaos välja müüdud, võidakse pakkuda võimalust ka käsipagas alla saata. Seda nii suurt kohvrit ära andes, kui ka juba väravas. Esimesel juhul lähebki kott kohe suure kohvriga koos minema. Väravas aga pannakse kollane kleeps külge ning pead ise enne lennukisse sisenemist selle väljas kärule panema, kust see siis edasi lennukisse rändab. Kätte saab selle maandudes pagasilindilt peale turvakontrolli.

Lapsele lennukisse kaasa? – *Esimese asjana kindlasti mähkimiseks vajalik kraam. Ehk siis paar mähet (olenevalt lennu pikkusest), niisked salfakad, ühekordne mähkimise aluslina ning kui on probleeme punase pepuga, siis nt väike Sudocremi potsik. Kindlasti vähemalt 1 komplekt vahetusriideid, sest laps võib ikka ennast ära mäkerdada või hakkab mähe läbi laskma, siis võimalus kohe riided välja vahetada.
* Teiseks kindlasti lapsele tegevust. Pisut väiksemale ehk mingeid kõrinaid või närimisrõngaid, suuremale vaatamiseks ehk mingeid raamatuid. Hea mõte on soetada ka midagi uut, mis lapsele võiks tõesti huvi pakkuda, saab pikemaks ajaks tähelepanu sinna koondada ja möödub lend kiiremini.
* Söögipoolist! Rinnalapsega on hea lihtne, pistad rinna suhu ning elu on lill. RPA lapsega on pisut keerulisem, kaasa tuleb tassida ka pudelid ning muu kraami. Lennukist peaks saama küsimise peale vajadusel ka kuuma vett, et RPA valmis segada. Mina olen aga lennukisse kaasa võtnud 200ml APTAMILI valmispiima pudelid, sest neid võib lapsele pakkuda ka toasoojana ning ei ole mökerdamist, valad ainult pudelisse ja lapsele pudel pihku. Kindlasti soovitan õhku tõusmisel ning maandumisel last sööta või joota, et kõrvad lukku ei läheks ning haiget ei teeks. Lutilastel võib kasu olla ka lutist. Lisaks võib beebile võtta nii palju jooki ning sööki (Püreed, näksid jms), kui lapsel vaja läheb, kuid need lastakse aparaadist eraldi läbi.
* Kindlasti võiks kaasas olla lapsele ka väike tekike, mille saab magamise ajaks peale võtta. Enda mugavuse mõttes oleks kasulik ka lennuki kaelapadi, millega saab enda kätt toetada samal ajal, kui laps süles magab.

Mul on alati Matu asjad eraldi tema kotti pandud, kust on hea siis kohe talle asju võtta lennukis. Tekike lihtsalt näpus ja tavaliselt lisaks üks tema lemmikutest pehmetest loomadest, keda hea kaisutada. Olen eelnevalt enne reisi soetanud mõne uue huvitada raamatu või mänguasja, millega laps lennukis mängida saaks. Kamapalle võtnud näksimiseks. Esimesed korrad võtsin joogiks kaasa Aptamili valmispiima, nüüd viimased korrad olen joogitopsi kaasa võtnud tühjana ning Tax Free poest ostnud lennukisse kaasa veepudeli ning Aura Active mahlajoogi, mida saab Matu ka juua. Lennukist ostes on märksa kallim. Kui lennukis näksida soovite, tasuks need enne lennujaama sõitu soetada ning kohvrisse pakkida. Esiteks lennukis ning Tax free poes väiksem valik, teiseks on hinnad ka märksa “ilusamad”, kui tavapoes. Viimased korrad on heaks abimeheks meil olnud ka tahvel, kust siis vahepeal multikat vaadata või nt Talking Tom-iga mängida.

Reis –  Lennujaamas tasub kindlasti lastega olla varem, kui üksinda minnes. Varasemalt arvestasin, et 1,5h enne väljumist lennujaamas olla (Suure kohvri puhu) ning tunnike enne, kui ainult käsipagasiga reisida. Siis nüüd oleme lennujaamas vähemalt 2h enne lendu, et saaks rahulikult kohvri ja käru ära anda, turvavärava läbida, tualetis ära käia ning Tax free poodi külastada.

  1. Esimese asjana lennujaama minnes tasuks vajalikud asjad ära kiletada. Vanker/käru, turvahäll/turvatool, reisivoodi või isegi kohver, kui soovite sellele lisakaitset. Hea oleks kärul rattad alt ära võtta ning kui sinna jäävad pulgad püsti, siis nende otsa pista tennisepallid, mis neid kaitseks. Meie suurel kärul läks tagasi tulles loopimisega käru ratas kõveraks, oleks seda nippi vaid varem teadnud. Lisaks võib vabalt enne kiletamist panna kokku pandud käru sisse nt lapse suurem tekk või kaisukaru ning selle võrra on kohvris rohkem ruumi.
    Kui soovite käruga lennukini minna, tuleks eelnevalt uurida, kas see lennufirma seda võimaldab. Arvestama peab sellega, et käru peaks kokku käima nii väikeseks, et seda on võimalik turvakontrollis lindil läbi masina lasta. Mina eelistaks võimalusel pigem lennujaamas liikuda kõhukotiga ning käru ära anda. Tallinna lennujaamas on võimalus peale turvakontrolli ka lennujaama enda kärusid kasutada.
  2. Ära antav pagas viia pagasilindile ära. Kärudele pannakse kleeps külge ning see tuleb ise Suurte esemete pagasilindile viia.
  3. Turvakontroll. Tasuks panna võimalikult mugavad riided ning mitte panna erinevaid ehteid ja vöösid võimalusel, kuna siis on vähem lindile ladumist. Jalanõud peaksid kergelt jalast ära käima, sest nad võivad paluda ka need lindile asetada. Meil paluti ka kõhukott lindile asetada ning laps süles läbi värava minna. Tehnika (kaamera, laptop, tahvel ja telefon) peaks olema välja lülitatud ning kotist välja võetult eraldi kasti panna. Seega tasub neid pakkides sellega arvestada ning kõige peale sättida, et kõik käiks võimalikult kiirelt ning mugavalt. Lapse püreed, piimad jms asjad tuleb välja võtta ning need lastakse eraldi kastis läbi masina. Valmis tuleb olla selleks, et nad võivad paluda teil endal seda proovida. Peale seda juba läbi värava, asjad uuesti kottidesse ning edasi.
  4. Tualett. Kindlasti soovitaks nüüd peale kontrolli tualetis ära käia ning lapsel mähe vahetada, et lennukisse läheks juba kergemas olekus ja poleks vajadust kohe wc-sse trügida või häda kannatada.
  5. Tax free pood.  Tallinna lennujaamas läbid peale turvakontrolli nagunii ka Tax free poe, sest muud moodi väravateni ei pääse. Kui soovid poest midagi osta (Näiteks joogid tasuks kindlasti sealt ära osta!), hoia lennukipilet läheduses, sest nad peavad poes pileti läbi skännima, enne kui oma ostude eest tasuda saad.
  6. Värav. Ootesaalis tuleb jälgida ekraane, kuhu ilmub siis sihtkoha taha värava number, kui lend välja kuulutatakse. Tallinna lennujaamas on võimalus aga värava number juba siis teada saada, kui suure pagasi all lauas ära annad. Õnneks on ootsesaalides mitmeid võimalusi aega parajaks teha, kas siis niisama istudes, kohvikus maiustades või näiteks erinevates poodides kingitusi soetades. Väravas peab valmis olema, et töötajad võivad paluda teil kotid vastavatesse käsipagasi “kastidesse” pista, et veenduda koti suuruse sobivuses. Üldiselt tehakse seda aga nende kottidega, kus silmaga näha, et ei pruugi hästi istuda. Kui töötajad eriti õelas tujus on ning kott kuidagimoodi mõõtudesse ei sobi, võib tagajärjeks olla nende nõudmine tasuda 50 eurot (Ryanairil selline summa, teiste lennufirmade kohta ei tea) ning saadavad koti lennuki alla. Seega kindlasti tasub mõõtudest kinni pidada ning mõte “Ah mis see natuke siia-sinna poole ikka loeb” võib kurjalt kätte maksta. Väravas tuleb veelkord piletit ning dokumenti näidata ning siis saabki juba end lennukile sättida. Siinkohal on heaks abimeheks Priority boarding, sest nemad saavad värava eelisjärjekorras läbida ning esimestena ennast lennukis sisse seada.
  7. Lennukis: Pagas tasub võimalusel panna enda ees asuva istme alla, sest on siis kiirelt kätte saadav ning hiljem lennukist väljudes kohe hea haarata ning minna, ei pea kusagilt ülevalt otsima hakkama. Lapsele annab turvavöö stjuardess, Ryanairis alles siis, kui lennuk juba vaikselt liikuma hakkab. Sellega tuleb laps enda vöö külge kinnitada ning teda süles hoida, isegi kui teie kõrvale on juhuslikult jäänud nt vaba koht ning tahaks lapse hoopis sinna sättida. Küll aga võib lapse kõrvale tõsta siis, kui lennuk on juba õhku tõusnud ning turvavöö silt on kustunud. Mõned lennufirmad võivad lubada sülebeebi lennukisse ka turvahälliga. Seda tuleb aga eelnevalt infost uurida, kas vabu kohti on ning võimaldavad lapse turvahälliga eraldi istmele panna. Kui ei, tuleb häll alla lennukisse saata, KUI on soovi see kaasa võtta. Õhku tõusmise ning maandumise ajal peab laps aga lapsevanema süles olema, isegi kui talle võimaldatakse turvahälliga eraldi istmel olemine. Nagu varasemalt mainisin, siis tasub kindlasti istekoht taha otsa muretseda. Esiteks kuna mähkimislaud on seal samas ja ei ole kaugele ronimist. Teiseks tagumine trepp on suur ja lai, esimene trepp on kitsas ja ebamugavam lapsega (Vähemalt Ryanairiga suunataksegi väikeste lastega reisijad üldiselt tagumise trepi poole). Kolmandaks saab peale maandumist ka kiiremini lennukist välja ja ei pea seal umbses lennukis kaua passima. Meil alati kotid kohe istme all ning maandudes viskan riided selga, tõmban kotid välja ja olen valmis väljuma, ei ole pidanud kaua passima ja ülevalt oma kotti otsima.
  8. Sihtkoha lennujaam: Nagu ikka, tuleb läbida turvakontroll ning siis saab pagasilindini ning oma esemed kätte. Kui Tallinna lennujaamas on pagasikärud tasuta, siis mujal ei pruugi see nii olla. Vähemalt Inglismaal on pagasikäru saamiseks vaja aparaati sisestada 1 nael, kuid see peaks töötama ka pangakaardiga. Kui soovite lennujaamas kohe lapse käru kasutada, tasuks suurde kohvrisse eelnevalt pista taskunuga, millega käru kilest vabastada, sest ilma kääride või noata on ikka päris kehva seda teha. Käsipagasisse aga terariistad ei ole lubatud.

Veel lisainfot:

Kui ema või isa reisivad euroopa liidu siseselt lapsega kahekesi ning lapsel on erinev perekonnanimi, peab kaasas olema sünnitunnistuse koopia(Lennujaamas öeldi, et teha lihtsalt sünnitunnistusest koopia ning see alati rahakotis igaks juhuks hoida). Vähemalt Tallinna lennujaamas on minult alati seda küsitud, kuid võivad seda ka mujal teha kahtluse korral. Väljaspool euroopa liitu reisimiseks on vaja aga teise lapsevanema notariaalselt nõusolekut selleks.

Kui riided ei taha kuidagi kohvrisse ära mahtuda, siis on mul jagada 2 nippi. Esiteks väga mõnus on vaakumkotiga asjad kokku tõmmata, kuid reisile minnes ei pruugi olla sihtkohas pärast tolmuimejat. Seega seda saab kasutada vaid sõpradele-sugulastele külla minnes. Teine võimalus on riideesemed ükshaaval kõvasti rulli keerata ning need siis ilusti üksteise kõrvale tihedalt sättida. Rulli keerates ei jää riietele ka niivõrd tugevad voltimiskohad. Sokid rulli keerata ning jalanõude sisse sättida. Sellisel juhul ei kaota jalanõud kuju. Lisaks kui kardad riideid ära määrida, võib jalanõud eraldi panna kas vannimütsi või kilekoti sisse.
Olenevalt sihtkohast tasuks aga mõelda ka sellele, et kui on plaanis ka shopata, siis jätta kohvrisse ka selle jaoks eraldi ruumi.

Kindlasti tasuks eelnevalt netist uurida, milliseid mähkmeid ning beebitoitusid sihtkohas müügil on. Kui seal sobivaid mähkmeid näiteks ei ole ning te ei soovi katsetama hakata, siis saab endaga paki Eestist kaasa haarata. Niisamuti toitudega, kui näiteks laps RPA laps ning talle enamus piimad ei sobi, saab vajadusel talle sobiva RPA lihtsalt kaasa haarata ning laps ei pea kannatama.

Kindlasti ei tasuks ära unustada ka väikest ravimikotti lapsele. Igaks juhuks peaks peamised asjad siiski kotti viskama, nt allergiarohi, palavikualandaja, kraadiklaas ning ninapump. Iial ei tea, millal haigus võib tabada ning sihtkohast ei pruugi asju kohe leida. NB. Inglismaale reisides pole sellega muret, sest käsimüügiravimeid müüakse pea igas poes ning tanklas ning suured keskused on nädala sees ööpäevaringselt ka lahti. Samas tuleb arvestada sellega, et kui lapsel näiteks funkabki vb ainult üks teatud alandaja, siis siit ei pruugi seda leida.

Ilusat reisi :)

8 thoughts on “Väikese lapsega lennureisile

  1. Mhmmm….., lastega reisijad ju lubatakse alati varem lennukile ka ilma priority boardingu ja lisatasuta. Hämming. Me onlines pole check-ini teinud veel, aga üldiselt kui lennukis vähegi vabu kohti on siis saab ka tava check into istekohti ümber vahetada, tasuta lisakohti küsida ja seda isegi transfer – deskides. Lendame tihti Eesti ja Lääne-Aafrika vahet.

    • Ryanairiga ei lasta varem. Esimesena siiski Priority. On küll öeldud, et lastega pered tulge rivis ette poole, kuid paljud ei ole sellega rahul ja sada häda. Minu arvates kindlasti lihtsam maksta 3 euri ja saan kohe kindlasti eelisjärjekorras, ilma kellegi vingumiseta. Seega paningi selle ka soovitusena kirja. Kuna mul ei ole paljude erinevate lennufirmadega kogemusi, siis ei oska öelda, kuidas teiste puhul lood on.
      Ryanair näiteks ei luba kohti ümber vahetada. Mul ei lubatud näiteks isegi ühe koha võrra tagasi istuda, kui lapsega üksi reisisin ja ta mu süles magama jäi. Eks see oleneb kindlasti töötajatest ka. Teine töötaja hiljem ütles, et lapse tagumisele istmele magama paneksin, et ise kohvi saaksin juua. Lisakohta turvahälli jaoks saab jah küsida lennujaamas kohapeal. Endal pole vajadust olnud ja selle panin kirja vaid teiste kogemuste põhjal.

      • Wow, inimesed on ikka õelad. Tundub et Ryaniga lendab mingi teine kontinget. KLM, Estonian Air ütlevad lapsed ja vanurid ette ja keegi ei kobisenud. Kui mul laps alles kõhus oli, siis kartsin küll, et mõni küsib kus mul see laps on aga lükkasin kõhu kikki ning ei mingit probleemi. 3 euri tõepoolest pole teab mis suur raha väikese lisa mugavuse eest aga kobisevad kaasreisijad on viimane kamp kelle pärast stressata 😀.

      • Jobusid leidub igal pool paraku jah. Ma varasemalt pole ostnud lisakohta aga olen sättinud end ka viimaste sekka, et siis viimasena lennukisse minna ja mitte trügida. Nüüd avastasin, et nii pidi on palju mugavam :D

      • Ma eelistan ka pigem täitsa viimasena lennukisse minna :D Ei oska isegi mõelda miks keegi peaks lastega esimesena tahtma minna. Ainult lisaaeg, mil nad peavad ühe koha peal istuma ja igavlema :D

      • No ei ole ju niisama igavlemine. Vähemalt Ryanair tõuseb päris kiirelt õhku ja kiirustavad inimesi tagant. Saan rahulikult ennast ja last sättida paika, üleriided ära võtta ja lapsele joogi pudelisse valada nt. Kiirustamine on palju halvem ning ma nt istun alati akna all, hakka siis teisi paluma, et nad mööda laseksid :D

  2. Pingback: Little Challenge |

Leave a comment